Zsaluzia:

AZ IRÁNYÍTOTT FÉNY!
Két szóval tudnám leírni: kültéri reluxa.
A zsaluzia nem sötétít és nem is az időjárással szemben nyújt védelmet. Sokkal inkább egy kültéri árnyékoló, mely a nap állásához igazodva engedi be a lehető legtöbb természetes fényt, anélkül hogy otthonunk felmelegedne. Hatalmas üvegfelületek árnyékolására ajánljuk.

Vízszintes árnyékoló:

Elve a könyökkaros napellenzőéhez hasonló, azzal a különbséggel, hogy a lamellák fixen állnak a tartó konzolokban és azok dőlés szögét a ház fekvése határozza meg. Mivel egy teljesen fix szerkezetről beszélünk, éppen ezért a kinyúlása korlátok közé szorított.
Funkcióját tekintve, kimondottan az ablakok árnyékolása a tűző napsütés ellen. Eddig irodaházakon lehetett a legtöbbet látni, de manapság családi házakhoz is egyre sűrűbben betervezik.

Napvitorla:

A napvitorlák egyre felkapottabb árnyékolók. Valójában a teraszt hivatott leárnyékolni a közvetlen tűző napsütés ellen.
Egy jól megtervezett napvitorla olyan érzést kelt, mintha egy tengerparti nyaraló teraszán üldögélnénk és kényelmesen kortyolgatnánk hűs frissítőnket.
Remek választás kertes házak hátsó teraszára vagy a medencék leárnyékolására.

Napellenző:

Szinte mindenki ismeri ezeket az árnyékolókat. Eleinte kis teraszos vendéglők és kis boltok bejárata felett találkozhattunk vele, majd magánházaknál is egyre elterjedtebb lett.
Ma már gyakorlatilag bárhová felszerelhető. Motoros verziójának köszönhetően pedig a kinyitása is könnyebb.

Redőny:

A legelterjedtebb árnyékolási mód.
Nagyon sokan ezt választják még mindig, legyen szó kis társasházi lakásról, vagy családi házról.
Nagyon széles választékban kapható termék, attól függően kinek mi az igénye. Választani lehet a hagyományos külső tokostól, egészen a rejtett tokos kivitelig mindenféle dobozzal.
Lehet műanyag vagy alumínium lamellás, sima vagy mobil szúnyoghálóval kombinált, fehér, színes vagy akár fa hatású is.
A lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Zalugáter, spaletta:

Ezeket bizonyára nagyon sok magyar ismeri, hiszen kinek ne jutna eszébe ezek hallatán egy régi gangos magyar parasztház, zsalugáterrel az ablakán egy cserép muskátlival, vagy akár egy régi belvárosi polgári lakás, belső spalettával.

A kor és a trend előrehaladtával igen elfeledett árnyékolási módok lettek. Viszont 1-2 éve mindinkább újra teret hódít az építészetben a provance-i és a country stílus, melyeknek köszönhetően újfent egyre többet visszaköszönnek ezek az árnyékolási módok is.

Belső árnyékoló:

Mint nevükben is olvasható, beltéren helyezkednek el az ablak előtt közvetlenül vagy magán az ablakon.

Nagyon sokféle típus, kivitel kapható és még annál is többféle anyagból és színből.
A belső építészek igen kedvelt játéka, mivel sokszínűség miatt szabadjára engedhetik fantáziájukat.
Íme néhány példa: sávroló, római roló, roletta, szalagfüggöny, stb.

Szúnyogháló:

Ahogyan fejlődök az építőipari technológia, úgy fejlóőek a különböző árnyékolók is. Nagyon széles választék megtalálható belőlük a piacon, attól függően kinek mi az igénye.

Léteznek például függőlegesen és vízszintesen elhúzható mobil szúnyoghálók, toló szúnyoghálók, harmonika alakban összecsukható pliszék, de a standard, hagyományos nyíló- és fix hálók is.